Miért válaszd az egyedi fejlesztést?

Dátum: 2022.02.06, Szerző: Sós Sándor


Talán kevesen vannak azok, akik még nem találkoztak borzasztóan lassan betöltődő weboldallal. Ilyenkor jobb esetben még kisebb villódzás után betölt az oldal, de van, amikor az ember a haját tépi, és sokszor a több másodperces várakozás azt eredményezi, hogy bezárjuk a böngésző ablakot, és igazság szerint joggal. Ha egy oldal lassú, miért ne feltételezhetnénk joggal azt is (akár tudatalatt is), hogy az azon kínált termékek vagy szolgáltatások is kevésbé jó minőségűek?

Kinek van a mai világban ehhez idegrendszere?

Na, ez már sebesség!

Ha a mi leendő ügyfelünk az, aki inkább egy másik weboldalra navigál, másik céget választ a miénk helyett, az bizony számunkra anyagi kiesést jelent. Statisztikák vannak arra vonatkozóan, hogy hány másodperces késlekedés után a látogatók hány százaléka hagyja el a weboldalt. A látogatók kb. 75%-a mobilról nézi a weboldalt, és ha az oldal 3 másodpercen belül nem tölt be, akkor a látogatók fele elhagyja az oldalt. Hány leendő ügyfélnél térül meg az egyedileg fejlesztett weboldal? Ez nyilván attól is függ, hogy mit árulunk, vagy mit szolgáltatunk. De talán könnyű belátni, hogy a megtérülés nem egy távoli dolog.

Mi az az egyedi fejlesztés?

Hogyan kell elképzelni egy egyedi fejlesztést egy sablon oldalhoz képest? Mondhatják egyesek: “Én nem látok különbséget az oldalak között.” Nos, ez kicsit olyan, mint amikor festményt szeretnénk venni. Melyiket választanánk, ha ismernénk a vásznak előzményét? Azt a képet, ami alatt esetleg már több másik festék réteg is húzódik, vagy amiről tudjuk, hogy egy hófehér, tiszta vászonra lett festve? Esetleg nem csak a festőművész festett rá, hanem olyan ecsetvonás is van benne, ami egy hozzá nem értőtől származik? Vegyünk sorra néhány szempontot, ami alapján összehasonlítjuk az egyedileg fejlesztett weboldalt a sablon oldallal!

Sebesség

A cikk elején / bevezetőben említett sebesség nagyon fontos mutató. A google találatok között sokkal előrébb kerül a sorrendben az az oldal, amelyiknek jobb ezen mutatója. A google szerverein lehetőség nyílik a weboldalak sebességének tesztelésére is többek között. Ezt mi magunk is megtehetjük a google-ben.

Ez igen lassan fog betöltődni!


Pillanatok alatt betöltődik, minimális adatforgalommal.

Annál gyorsabb egy oldal, minél kevesebb kódot tartalmaz. Ha autópályán szeretnénk haladni, mit választanánk? Egy megrakott kamiont vagy egy 5 literes tankkal rendelkező sportkocsit? Utóbbiban csak az van benne, amire szükség van. Nem cipel feleslegesen semmit magával.

Fejlesztés

Sokak szerint az un. keretrendszerek nélkül nem lehet egy weboldalt normálisan felépíteni. Ezt azok vallják, akik igazából nem ismerik teljesen/eléggé a kódolást és talán a keretrendszerekkel sem tudnak dolgozni helyesen. Aki tud járni, az mankó nélkül is tud járni. Keretrendszerrel is óriási baklövéseket lehet elkövetni. Egy stabilnak gondolt keretrendszerrrel felépített weboldal is lehet elcsúszásokkal teli. Elrettentő példa, ha a vevő nem tud a vásárlás gombra kattintani az oldalon, mert azt egy másik elem eltakarja. Hányszor történik ez meg, mire észrevesszük és mennyi pénztől esünk el ilyenkor? Mennyivel került volna többe, ha profik készítik el az oldalt?

Egy másik, fontos kérdés a weboldalakkal kapcsolatban, az azok elindítása utáni karbantartás. Ki tud hozzányúlni a kódhoz úgy, hogy a végeredmény a kérésnek megfelelő legyen, de közben semmilyen korábbi beállítás ne vesszen el?

YourCompanyLogo

Hát nem zavaró, amikor a kosarat nem tudjuk elérni, mert a menü ikon kitakarja, vagy mert "kicsúszik" az oldalról? Hány vásárlót veszítünk el?

Design terv VS elkészült weboldal

“2 kiló 30 deka lett, ugye maradhat?” - miután 2 kg 10 dkg-ot kértünk... A weboldalak nagyon nagy része (~99%-a) keretrendszereket használ a design kialakításához. Sokszor emiatt hasonlóságokat is felfedezhetünk két weboldal kinézetében. De mi a helyzet akkor, ha mi el szeretnénk térni attól, ami a legtöbb weboldalon található, vagy valami igazán egyedit álmodtunk meg? Képzeljük el, hogy házat építettünk. Az építkezés közben támad egy ötletünk, és azt kérjük a kőművestől, hogy az egyik fal ne 90 fokban álljon a mellette lévőhöz, hanem 45 fokban. Minek örülnénk jobban? Ha a kőműves azt mondaná, hogy ő csak a derékszöget ismeri vagy annak, ha azt mondaná, hogy minden szöget ismer és meg is tud valósítani? Vagy fogászaton egyedi koronát akarunk vagy egy olyat, ami nagyjából illeszkedik az ínyhez és a többi foghoz?

Hát... nem biztos, hogy a design terv szerint készült...

Ugyanez történik meg, ha a weboldalon egy blokk szélességét nem 50%-ban szeretnénk meghatározni, hanem mondjuk 40%-ban. Vagy ha utólag az egymás mellett szereplő termékeket nem balra zártan, hanem középre igazítva szeretnénk megjeleníteni. Az egyedileg fejlesztett weboldal minden böngészővel és bármilyen eszközzel kompatibilis tud lenni. Ugyanúgy reszponzív. Az egyedi fejlesztés során márkára szabott a megjelenítés, ügyfélélményre optimalizált animációkkal találkozunk.

Sokan úgy gondolják egy keretrendszerben csak jót lehet építeni, az ad egy biztonsági korlátot. Azonban a gyakorlat mégis azt mutatja, hogy a helytelen használatból adódóan az oldal egy katyvasz, és ha hozzáértő néz a kódba bele, akkor gyakran azt látja, hogy az egész egy tákolás, és valami herokius küzdelem árán áll a lábán az oldal talán. Az ilyen módon alkotott weboldal sebessége és a felhasználói élménye nem a legjobbak közt szerepel.

Fejlesztési idő

Természetesen egy egyedi fejlesztésű weboldal elkészítése időigényes. A jó munkához idő kell. Nyilván vannak az ésszerűség határai, mint bárhol máshol. Még ha a szemnek igazán kedves is egy nagyon gyorsan összedobott oldal, bízhatunk-e abban, hogy az valóban a mi igényeinkre lett-e szabva?

A jó munkához idő kell!

Vannak weboldalak, amik csakis színben és szövegezésben térnek el egy másik oldaltól. Képzeljük el, egy étteremben ülünk, és a sikeres választás után megrendeljük az ételünk. Hasábburgonya rántott sajttal. Talán elsőre szimpatikus lehet, hogy 2 percen belül a pincér már tálal is, és mi jóízűen falatozhatunk. De lehet-e frissen, minőségi rántott sajtot készíteni 2 perc alatt hasábburgonyával?

Biztonságosság

Az egyedileg fejlesztett weboldal is tud biztonságos lenni. Ellenben olvasni olyat, hogy tartalomkezelővel (például WodrPress) összeállított sablon oldalalakat sorra törnek fel. Az adatkezelésre vonatkozóan a vállaltakat teljesítenünk kell. Egy wordpress-szel készült oldal esetében a telepítések és frissítések rendszeresen időszerűvé válnak, valamint SEO szempontból (keresőoptimalizálás) sem remekelnek, a karbantartásuk a későbbiekben igencsak jelentős összegekre fog rúgni

Keretrendszerek, avagy a nem egyedi fejlesztés kínálta előnyök

Fejlesztői oldalról nézve a keretrendszerek abban segítik a munkát, hogy egy adott projeket az adott keretrendszert ismerők könnyebben át tudnak adni egymásnak és tudnak dolgozni egymás munkájával - természetesen ez nem jelenti azt, hogy az egyedi fejlesztésű projeketet ne tudná más programozó módosítani. Könnyebben megtalálják a fejlesztők a projekt készítése során a hibákat (debug-olás), időt nyerve ezzel. Keretrendszerrel dolgozva a fejlesztőknek nem kell az alapoktól felépítenie egy projektet, bizonyos elemeket "kézhez kapnak" az építés során, amely elemek rengeteg fejlesztő ellenőrzésén mentek át, nem fognak hibát generálni. Például egy Bootstrap-es design, amennyiben a dokumentáció szerint dolgoznak vele, nem fogja széttolni az oldalt. Ahhoz lehetne talán hasonlítani, hogy itt nem mi magunk készítük a téglát, hanem már kész elemekből húzzuk fel a falat.

Látogatói forgalom az oldalon

Az egyedi fejlesztésű, keretrendszer nélküli oldalak 0,3%-ban vannak jelen a világhálón. De milyen látogató forgalmat tudhatnak magukénak? Hát bizony átlagosan kétszer annyit, mint a nem egyedi társaik! Talán egy wordpress alapú weboldal készítése elsőnek jól hangozhat, hiszen rengeteg csináld magad videót találunk a világhálón, hogy hogyan készíts magadnak weboldalt, de ez nem lesz mindig a nyerő választás. Kisvállalkozók számára nagyon fontos, hogy jól szerepeljenek SEO-ból (keresőoptimalizálás), mivel náluk a látogatókat, a fő forgalmat nagy részrészt ez fogja kitenni. Vannak olyan nagyobb híroldalak, webáruházak, akik nem foglalkoznak, nem kell foglalkozniuk a SEO-val: esetükben maga a brand, a reklámok biztosítják azt, hogy folyamatosan vannak látogatók, és így vásárlók.

Konklúzió

A profi egyedi fejlesztő tud fejleszteni keretrendszerben is. Ebből kifolyólag bármihez hozzá tud nyúlni, és nagyon könnyen megérti egy új keretrendszer működését is. Egy egyedi fejlesztő egy meglévő weboldalt is át tud alakítani kérésnek megfelelően anélkül, hogy összeomlana (a weboldallal együtt :) ).


A szerzőről:

Sós Sándor webfejlesztő, frontend specialista.
Sándor felel a weboldalak és az alkalmazások pixelpontos megjelenítéséért, továbbá azért hogy a weboldalak minden felületen tökéletes élményt nyújtsanak. A legújabb CSS parancsokat is ismeri, képes pár sor kódból felépíteni bonyolult és összetett designú weboldalt, aminek a sebessége villámgyors lesz. Folyamatosan képzi magát a frontendes feladatokon túl is, jelenleg a PHP-t tanulja és építi be tudását a mindennapi munkákba.